Podcastok: zene helyett füleinknek

A napi ingázás és dugóban állás közbeni tipikus rádiózáson, zenehallgatáson túl az okoseszközök elterjedésével megnyílt a lehetőség a hangos műsorok rádiós frekvenciáktól független széleskörű sugárzásának.
Az interneten keresztül hallgatható podcastok minőségi és tartalmas szórakozást jelentenek, melyekből magyar nyelvű adások is egyre nagyobb számban készülnek. 

black-and-white-black-and-white-equipment-765139.jpg

Mielőtt belevetnénk magunkat a magyar podcast-kínálat színe-javába, pár mondatban ezen technológiáról: a podcast interneten keresztül elérhető, rendszeresen új tartalmakat kínáló rádióműsor, ami akár offline is hallgatható, bármikor megállítható-folytatható, visszahallgatható. Olyan, mint a kábelszolgáltatók által kínált tévés megállítható-visszatekerhető médiatár funkció - csak audióformátumban. A kínálat egyre nagyobb, egyre több témában hallgathatunk meg fél-egy órás műsorokat magyar nyelven is.

Közélet a híreken túl

Amennyiben az országosan elérhető és helyi rádiókon hallható, rádiós beszélgetős tartalmakon túl (vagy éppen helyett) további médiumok által készített közéleti beszélgetésekre is kíváncsiak vagyunk, alternatívát jelenthetnek a legnagyobb hazai hírportálok podcastjai, melyek hetente-kéthetente dolgoznak fel egy-egy aktuális témát a hazai közéletből.

Míg az Index Kibeszélő podcast adásaiban maguk az indexes szerzők járnak körül egy aktuálpolitikai témát, addig a 24.hu Határsértők podcastjában a vendégek hétről hétre politikai elemzők. A hvg rangidős, tavalyi országgyűlési választások idején indult Fülke című közéleti podcast-adásaiban pedig megfordulnak pszichológusok, televíziós műsorvezetők, írók, vagy éppen egykori politikusok is. Gazdasági témákról az indexes Hol a pénz podcastban beszélgetnek a szerzők minden héten:

Sportosak

Bőven találunk sporteseményeket, sportos történeteket és témákat rendszeresen feldolgozó műsorokat is: ilyen a 24.hu magyar focis Ziccer-e, az Index Forma 1-es témájú Bukótér podcastja, a közvetítéseket követő részletekbe menő elemzésekkel.

Kultúra, kikapcsolódás

Történetek zenéről, zenekarokról, zenészekről és zenészektől - egyszóval minden, ami zene az Index Stenk nevű podcastjában, ami hosszabb nyári szünetet követően ismét újabb részekkel tér vissza. A kultúra szélesebb spektrumával építészetről, filmekről az Index Kultrovata szól a hallgatókhoz.

Szabados Ági, az RTL Klub híradósa az olvasás elkötelezett népszerűsítője. A "Nincs időm olvasni" kihívás kezdeményezőjének könyves podcastja, a Lapozz a 99-re! hétről-hétre egy-egy félórás adásában könyvekről és a könyvek mögötti történetekről esik szó az írókkal, témában érdekeltekkel folytatott párbeszédekben.

Tudom ám

IT, környezetvédelem, történelem, űrkutatás -  témák az Index Tech-Tud tematikájú TNT@index nevű havi podcastjében.

Zsiros László Róbert, a Szertár alapítója rengeteg érdekes tudományos-kísérletezős tartalmat tett már közzé - a Szertár blog és vlog mellett méltán vált a leghallgatottabb magyar tudományos podcasttá a már több mint 170 epizóddal büszkélkedő audióformátum is. 

A fent említett podcastok mindegyike megtalálható többek között a bármely platformra elérhető SoundCloud, iTunes vagy Spotify alkalmazásokon (és webes felületeiken) keresztül, ezért ha már ezek közül korábban telepítettek az egyiket készülékünkre, akár külön podcast-lejátszó telepítése nélkül is megtalálhatóak a podcast nevekre rákeresve - persze kifejezetten podcastokra specializált appokban is megtalálható a többségük. Bizonyos alkalmazások offline-módjával pedig még a adatforgalom forgalmazását is megspórolhatjuk, ha előre letöltjük a podcastepizódokat egy későbbi hallgatáshoz. A kedvenc adások követésével továbbá egy saját rádiós lista lehet a mienk, amit ott és akkor hallgathatunk, amikor csak alkalmunk van rá.

Bár a nagy hazai (hír)portálok csak a közelmúltban csatlakoztak a podcasttartalom-előállítók közé, jól látszik, hogy egyre szélesebb a témák és az azokon belül előállított epizódok köre. Ezáltal jó eséllyel válhatnak itthon is a podcastok az egyik fő információforrássá, akár a rádiózás egyik fő alternatívájává is a jövőben.