M3-megszűnés: nem találja a helyét

Március utolsó napjaiban három M3-megszűnéssel kapcsolatos hír is megjelent a médiában - mindegyik más és más "emháromra" vonatkozóan. Míg kettő közlekedés témájú volt (északi szakasz M3-as metró pótlóbuszozásának megsznése; valamint egy pihenő megszüntetése az M3-as autópályán), addig harmadik a közmédia múltidéző hármas csatornájának tévés piacról való eltűnéséről szólt. 

tv-2213140_1920.png

Az M3, mint tévé már jóval a lináris program 2013-as indulása előtt létezett. A csatorna pályafutása ugyanis nem retrotévéként vette kezdtetét: a 2000-es években volt már online hírcsatorna - igaz, pénzhiány miatt csak a neten - webM3 néven, majd a 2012-es Olimpia idején M3D néven az egyedüli magyar 3D-s tévécsatornaként már egyes kábelszolgáltatóknál is elérhető volt. Ezt váltotta fel az M3 Anno ötlete, mely teljes egészében az MTV archívumából előhalászott műsorokból épült fel. A régi-új M3 hamar bekerült a legtöbb szolgáltató csomagjába (a Filmmúzeum megszűnése után úgy tűnt, volt is helye a piacon), csaknem 6 év után azonban eltűnik, mint lineáris tévécsatorna, és internetes archívumként működik tovább. Úgy tűnik szerencsétlen szám a 3-as a közmédiában.

A fizetős közszolgálati

Az M3 retrócsatorna az első és egyetlen fizetős közszolgálati csatorna (volt), igaz, nem úszta meg a reklámokat és a közmédia híradóit sem. Utóbbi kettő azonban nem múltidéző tartalom, hanem napjaink fajó valóságaként ékelődött be a leporolt műsorok közé. Induláskor az MTVA-által bevallottan ezzel az adóval akartak bekerülni a fizetős tévé-piacra. A sors fintora, hogy a tervek szerint májustól az M3 internetes archívumát már ingyen teszik elérhetővé a nézők számára. 

Így indult a retrotévé 2013-ban

Szomszédok-ismétléssel a nézettségi listákra

Az M3 nem számított sem a kábeltelevíziók, sem a közmédia csatornáit tekintve se a legkevésbé nézett adók közé. Sőt, a 2018-as nézettségi eredményeket nézve főműsoridőben a teljes lakosságban (célközönségét tekintve a 18-49-es korosztályban természetesen kevesebb nézőt vonzott) a maga 0,93%-val és 22. helyével megelőzte az M2-t és az M5-öt is. A retrotévé pedig egy-egy főműsoridőben leadott Szomszédok-ismétléssel még az elmúlt években is csaknem 200 ezer nézőt tudott a készülékek elé ültetni. 

A megszűnés pontos okát nem közölte az MTVA, az azonban már biztos, hogy május 1-től a közmédia sorszámozott tévéportfoliójában egy hiátus keletkezik, a kettes után négyes jön majd, ám az M3 márkát fenntartva, egy internetes archívumként még nem ér teljesen véget a harmadik közszolgálati csatorna pályafutása. Kérdés, hogy a főleg idősebb nézőkből álló célközönség követi-e a neten keresztül is a jövőben.