Eurovízió 2019: Merj álmodni hatvannegyedszer

A vasárnap esti megnyitóval hivatalosan is elkezdődött az immáron 64. alkalommal megrendezésre kerülő  Eurovíziós Dalfesztivál, mely már jó néhány éve csaknem egy teljes héten át tart. A házigazda ezúttal - a tavalyi győztes, Netta lévén - Izrael lesz. A rendezők ezúttal is bevetnek egy pár újdonságot a "Merj álmodni" szlogennel ellátott veterán showműsorban, hogy az a 21. században is tévé elé ültesse Európát, de az Eurovíziós hét nagy részét ígyis-úgyis a fellépő 41 ország alakítja. 

applause-audience-band-1120162.jpg

És alakította már az előző hónapokban is. Már a helyszín kiválasztása sem tűnt egyszerű feladatnak Izraelnek: Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök ugyanis már a tavalyi győzelmet követően kijelentette egy Twitter-üzenetben, hogy a versenyt Jeruzsálemben fogják megrendezni. Ettől függetlenül pályázatot indítottak a helyszín kiválasztásához, és még további három város, köztük Tel Aviv is pályázott (bár Tel Aviv polgármestere egyértelműen kijelentette, hogy a város nem fogja megrendezni a dalversenyt). A választás aztán bő fél évvel ezelőtt mégis Tel Avivra esett, egy expo 9000 fő befogadására képes pavilonjába, így az izraeli Eurovíziós Dalverseny helyszínét végül e város biztosítja.

Madonna az Eurovízión

Az izraeli szervezők - lehetőségeikhez képest - mindent bevetnek, hogy emlékezetes legyen a 2019-es döntő, ugyanis a szombati show-műsor vendég-fellépőjének meghívták Madonnát, aki egy új dalát mutatja majd itt be. Hasonló sztárfellépősdivel, dalpremieresdivel az Eurovízión már 3 évvel ezelőtt a svéd rendezők is kísérleteztek, akkor Justin Timberlake-et hívták meg emelni a show fényét, aki ekkor mutatta be először a nagyközönség előtt Can't Stop the Feeling című dalát.
De hogy az utóbbi évek nagyobb eurovíziós nevei se maradjanak ki a műsorból, az idei döntő estéjén fellép még az egykori osztrák győztes Conchita Wurst, valamint a svéd Måns Zelmerlöw is.

Oroszország vagy Ukrajna

Idén végül 41 ország lép színpadra, miután Ukrajna februárban visszalépett a versenytől. Történt ugyanis, hogy bár az ország nemzeti döntő keretében kiválasztotta a dalversenyre szánt produkciót, az előadót, MARUV-ot csak azzal a feltétellel küldte volna Ukrajna a dalversenyre, ha lemondja összes korábban leszervezett oroszországi fellépését. MARUV dala - melynek szerzői joga az orosz Warner Music Russia cégé - közönségszavazatokkal nyerte meg a döntőt (vélhetően manipulált SMS-ekkel). Az ukrán közmédia közleménye szerint

"felvetődött a gyanú, hogy az idei ukrán válogató körül kialakult helyzet az átpolitizáltság jeleit hordozza. A társadalmi visszhang, a politikai erők nyomásgyakorlási kísérletei, az agresszor ország beavatkozása az információs rendszerekbe gyakorlatilag oda vezettek, hogy a verseny eredménye átpolitizálódott."

Így miután az ukrán közmédia szerint nem találtak közösen elfogadható megoldást arra, miként képviselhetné Ukrajnát a nemzetközi versenyen, az ország a visszalépést választotta.
Két éve egyébként Oroszország hagyta ki a dalversenyen való fellépést, ugyanis az ország versenyzőjét az akkori házigazda Ukrajna törvényeinek megsértése miatt három évre kitiltották Ukrajna területéről. 

További távolmaradó ország Törökország is. A versenyt 2013 óta kihagyó Törökország állami műsorsugárzójának igazgatója ezúttal már nem hagyta indoklás nélkül a dalfesztivál több éves kihagyását, aki

az ország egyet nem értését jelezte a dalfesztivál liberális szellemiségével kapcsolatban.

Egyúttal bejelentette, hogy a közeljövőben, így 2019-ben sem várható az ország visszatérése a versenyre.

Magyarország először dupláz

Hazánkat - miután februárban megnyerte előválogatónkat, A Dalt - két év után ismét Pápai Joci képviseli. Magyarország csaknem negyed évszázados eurovíziós történetében ilyen - vagyis, hogy egy előadónk visszatérjen a dalversenybe - még nem volt. Igaz, ennyi idő alatt még győztessé se tudtunk válni, bár egyfajta siker már az is az Eurovízión, ha 2011 óta folyamatosan döntősök vagyunk, márpedig ezt már elmondhatjuk magunkról. A fogadóirodák összesített listája szerint (ahol már jó ideje Hollandia áll az első helyen) jelenleg nem állunk túl fényesen, de az évek során itt is voltak már meglepetések jó és rossz irányba egyaránt.

Pápai Joci első próbája Izraelben

Hogy Pápai Joci visszatérőként folytatja-e ezt a sikerszériát, és ha igen, a 8. helynél előbb végez-e mint 2017-ben Origo című dalával, az majd kiderül, ha az idei szlogennel élve "merünk álmodni".