Távoktatás a képernyők előtt

A koronavírus okozta iskolabezárások következtében új módszerek bevezetése válik szükségessé a jól megszokott iskola épületében történő oktatás helyett. Míg ezen módszerek megtalálása most több országban is komoly fejtörést okoz, és sok eddig kizárólag tankönyvből oktató tanárt kihívás elé állíthat a hirtelen módszerváltás, a frontális tanítás helyettesítéseként több országban visszatért egy jól ismert műfaj: az iskolatévé. 

children-403582_1920.jpg

Iskolatévé 2020

Hogy egy lineáris tévés iskolai műsor a megfelelő módja-e a mai diákok távoktatásának (akik a lineáris tévés tartalmaktól egyre inkább elfordulnak), az kétséges, egy biztos, hogy több szomszédos országban és nálunk is egy-egy közszolgálati csatornát bevetve a komplett hétköznapi műsorstruktúrát átszabták annak érdekében, hogy a koronavírus kapcsán gyorsan bevezetett távoktatásban a tévé is szerepet kapjon.

Így tett az osztrák ORF, amely szerdától fő csatornájának teljes délelőtti sávját a tanulóknak áldozza, vagy a román TVR és a horvát közmédia, a HRT is, de a magyar M5 csatorna is bekapcsolódik.
Míg az osztrák köztévé a legkisebbeknek szóló rajzfilmekkel kezdi a napot, ezután a külön erre a célra készített oktatási magazinműsorokat egy-egy ismeretterjesztő műsor szakítja meg a délelőtt folyamán. A horvát köztévé is hasonlóan felmenő rendszerben közvetíti a tanító műsorait, elsőtől negyedik osztályig. A román TVR2 Telescoala műsora nem korosztály, hanem tantárgy szerint választja szét a műsorait - a legkevesebbet, mindössze két órát naponta itt szánják egyébként a diákok tévé előtti oktatásának. 

Edukáció MTV(A) módra

Az 1960-as évektől egészen a '80-as évek végéig Magyarországon is futott oktatási célzatú műsor, több generáció nőtt fel a különböző tantárgyak órái előtt, miközben betegség miatt otthon maradva -  más műsor híjján - a homeschooling akkori legmodernebb módszerével követhette a tananyagot.

 

Néhány évtized szünet után az M5 kulturális csatorna megjelenésével délutánonként Érettségi néven a végzős középiskolás diákok érettségire történő felkészülését segítő műsor indult, mely aztán két évre rá véget ért, ugyanakkor a Felsős címmel az általános iskolásokat könnyedebb hangvételben megszólító napi félórás műsor jelenleg is fut a magyar közmédián. Ez jön jól most a közmédiának, hiszen mindössze egy nap alatt műsorváltozást hajtottak végre, mindezt anélkül, hogy új műsorokon kellene törniük a fejüket. Így napközben a napi szokásos egy új Felsős részen kívül előhúzták az archívumukból az összes korábbi oktatási jellegű műsorukat, hogy a távoktatás jegyében reggeltől estig - ezáltal a legnagyobb mennyiségben - mehessenek a felsős, középiskolás és nyelvi műsorok (ismétlései). Szerencsére azért sem a tanárok, sem a diákok nem kell a műsorújságot lázasan böngészniük, hiszen valamennyi műsor elérhető volt eddig is a videómegosztó oldalakon és a közmédia videótárában is.