Mobilszolgáltatók a Z generáció kedvében

A mobilszolgáltatók közül - mondhatni sereghajtóként - a napokban a Telenor is bevezette kifejezetten fiatal előfizetőknek szóló csomagját (kedvezményét), így a Digi Mobil valamikori hazai megjelenéséig bármely szolgáltatót választja a felnőtté válást követő éveiben járó mobilhasználó, mindegyiknél részesül valamilyen részére nyújtott ajánlattal - már ha nem feltöltőkártyásban gondolkozik.

adult-business-meeting-business-people-1438072.jpg

Utóbbinál, vagyis a prepaid-konstrukciónál ugyanis továbbra sem jelent előnyt, ha valaki éppen egy felnőttkorba lépett előfizető. Tehát ha egy huszonévei elején járó felnőtt mobilhasználó kifejezetten előnyt szeretne kovácsolni ebből és élni szeretne a még neki járó kedvezményekből, csakis az előfizetéses, havi díjas formákban gondolkodhat (erről már korábban is volt szó a blogon). 

De mivel kapnak többet egy "sima" előfizetőnél?

Ha csak egy szóval kellene válaszolni: netet. Szolgáltatónként eltérő, hogy milyen módon: többet kevesebbért vagy ugyanannyiért többet. Fontos megemlíteni, hogy - még ha a Vodafone és a Telenor is külön nevet adott ezen csomagjainak - gyakorlatilag ugyanazokról az alapcsomagról van szó, mint amire bárki előfizethet, a különbség (kiegészítés) mindössze annyi, hogy míg a Vodafone pluszként korlátlan közösségi, navigációs és zene opciókat ad ingyen, a Telenor az alapcsomagok mellé (mindenki számára elérhető) +100GB csomagját fele annyiért kapják a fiatalok. A Telekom csupán opciónak nevezi ajánlatát, amellyel a két éve bevezetett, és múlt héten átszabott Mobil+Net személyre szabható csomagjait toldja meg +2 ingyen GB-tal a 25 éven aluliak részére extraként.

Ha már a korhatárnál tartunk, fontos megjegyezni, hogy míg a Telenornál 26 évnél ér véget a fiataloknak szóló kedvezményes netáradat, addig a Telekom és a Vodafone is egy évvel hamarabb, a 25. szülinap után áttereli őket a normál, havi díjas konstrukcióba. Az ajánlat 18 éves alsó korhatára viszont mindhárom szolgáltatónál megegyezik, ahogy azi is, hogy nem feltétlen kell diáknak lenni, és ezt igazolni sem kell. Azt meg, hogy egy most felnőttkorba lépő 18 éves majd 7-8 év múlva is marad-e annál a szolgáltatónál aki néhány évig plusz netet adott neki hónapról hónapra, több mint túlzás lenne kijelenteni. Annál is inkább mert az évek óta tervben lévő 4. mobilszolgáltatónk, a Digi esetleges tényleges piacra lépésével - látva a román példát - könnyen és gyorsan felforgathatja a hazai mobilos díjakat.

Mi a helyzet a szomszédoknál?

Bár a román Digi Mobil nem rendelkezik külön fiatal opciókkal, erre tulajdonképpen semmi szüksége, hiszen a havi 2-5 euró közötti áron futó, korlátlan mobilnetet (!) tartalmazó előfizetős csomagok kedvező ajánlatnak tűnnek a család minden tagjának. Főleg, hogy időközben már a román Telekom is kénytelen-kelletlen bevezette az 5 eurótól induló korlátlan netet és belföldi percet tartalmazó csomagjait. 

Más a helyzet osztrák sógorainknál, ahol a két legnagyobb szolgáltató az A1 és a szintén Deutsche Telekom-tulajdonosi hátterű - a náluk még mindig - T-Mobile a mienktől eltérő módon az alapcsomagok díját csökkenti a fiataloknak durván 12-18 euróval. Persze itt nem is a román Digi által kitűzött árakra kell gondolni, hanem durván a fenti csomagok havi díjának tízszerésre és netből sem korlátlan jár, hanem "csak" 16-24 GB, továbbá kiegészítőként az A1-nál a magyar Vodafone-hoz hasonlóan korlátlan opciókat is adnak a huszonéveseknek.

Egy országgal távolabb, a németeknél a mienkhez hasonló ajánlatokkal csábítják magukhoz a szolgáltatók az ifjú generáció tagjait. A német Vodafone-nál és Telekomnál is 28 éves korig lehetünk fiatalok, igaz ennek az ára, hogy kb. dupla akkora havi díjat kell kifizetni a hazaihoz hasonló tartalmú csomagokat kínáló Young csomagokért. 

A fiataloknak járó kecsegtető ajánlatok tehát nem számítanak hungarikumnak, egy-egy új piacra lépő megjelenése, azonban könnyen felforgathatja tősgyökeres szolgáltatók ajánlatait - nem csak a fiatalok javára.