A Google egykor sikeresnek hitt termékei

A napokban jött a hír, hogy több éves vegetálás után jövőre megszünteti Google+ néven futó közösségi oldalát a keresőóriás. És bár jó néhány termékével úttörőnek számít és igazán nagyot alkotott, azonban akadnak olyan próbálkozásai is a cégnek, amikkel nem tudott igazán sikeresnek bizonyulni. És nem csak a közösségi oldala(i) terén.

apps-cellphone-cellular-telephone-833337.jpg

Google Buzz (Zümm)

A Google-t már a 2010-es évek elején is komolyan foglalkoztatta egy közösségi oldal létrehozása, azonban a Google Buzz (magyarul: Zümm) azon kívül, hogy - több felhasználó reményében még a Gmailbe is integrálták - pontosan ugyanazt tudta, mint társai: megosztás, hozzászólások írása. Nem is tartott sokáig a karrierje: 2011-ben - pontosan azért, hogy a Google+-ra koncentrálhassanak a fejlesztők - szűnt meg végleg. 

iGoogle

Az iGoogle egy saját, testreszabható Google-kezdőoldal volt, melyhez a felhasználók bejelentkezést követően saját érdeklődési körüknek megfelelően különböző "dobozokat" adhattak hozzá, egyéni sablont állíthattak be - egyfajta saját kezdőlapot létrehozva ezzel. Így lehetőség nyílt pl. az aktuális hírek és időjárás melett, a saját facebook- vagy éppen twitter hírcsatornánk gyors áttekintésére is egy oldalon, a gmail-es bejövő üzeneteinkkel egy időben, miközben a kezdőlap fő elemének számító Google-keresősáv mindvégig könnyen elérhető volt az oldal tetején.

Google Nexus Q

Ez az az eszköz, ami különböző médiatartalmak lejátszára, megosztására, streamelésére lett tervezve - és itt van a hangsúly, hiszen a termék éppen csak tervezésre, majd legyártásra került, meg már nem jelent az üzletek polcain. És egy ilyen médialejátszóért, ami csupán androidos eszközök között működött - még ha Wi-Fi-n és Bluetooth-on keresztül is komunikált és HDMI-vel is rendelkezett - már 2012-ben is igen borsos volt a 300$-os kezdőár, amit még a hivatalos megjelenés előtt észleltek a fejlesztők is. Csak akkor már késő volt.

Picasa

A Picasa egy számítógépre (Windows-ra vagy Mac-re) letölthető képkezelő, képkereső és szerkesztő program volt, 2004 óta a Google fejlesztésében. A program megkönnyítette a képek rendezését, továbbítását e-mailben, valamint rendelkezett egy beépített megosztás-funkcióval is. Bezárását 2016-ban jelentették be, az akkor már igen népszerű, lényegesen okosabb és szélesebb körben elterjedt kistestvér, a Google Fotók fejlesztésére hivatkozva.


Google+

És végül elérkeztünk a jelenleg még csak megszűnésre váró fejlesztéshez, a Google eddigi leghosszabban működő közösségi oldalához, ami ennek ellenére a 7 éves pályafutása alatt egyszer sem tudta beteljesíteni a hozzá fűzött reményeket. 
A Facebook konkurenseként induló közösségi oldal végét éppen egy csúfos hiba kapcsán jelentették be: még márciusban fedeztek fel egy biztonsági rést, amiről a cég tudatosan nem értesítette az érintett felhasználókat. A hiba egyébként márciusban javításra került, csak éppen a tájékoztatás maradt el az egész ügyről. Egy közlemény szerint a felhasználók védelmét a Google nem kívánja továbbiakban erősíteni, és tekintettel arra, hogy a Google+ egyébként sem terjedt el igazán (a felhasználóik 90 százaléka jellemzően kevesebb mint 5 másodpercet töltött rajta), 2019 augusztusában megszünteti az oldal konzumer változatát.
A Google+ egyébként teljesen nem tűnik el, hiszen vállalati szinten továbbra is sikeresnek mutatkozik, ezért vállalati formában folytatódik az közösségi oldal pályafutása.