E-jegy és társaik: már nem a jövő zenéje

Menetjegy és bérlet mobilon a tömegközlekedésben

Miközben a napokban újra felröppent a hír, hogy még éveket késhet a budapesti e-jegyrendszer elindítása, több közép- és nyugat-európai városban - többek között Bécsben vagy Berlinben - még tervben sem létezik egy ilyen költségvetésű elektronikus jegyrendszer bevezetése. Léteznek viszont többek között olyan applikációs megoldások, amivel az okostelefonokkal rendelkező utasok számára elkerülhető a papíralapú jegy, illetve bérelt használata. 

boarding-pass-euro-ticket-69866.jpg

Bécsi vonalas

Osztrák szomszédainknál évek óta működik a hagyományos jeggyel párhuzamosan a helyi bécsi közlekedési vállalat által kifejlesztett rémegyszerű, mégis biztonságos applikációs jegyvásárlási rendszer. 
A különböző időtartamra megváltott menetjegyeken kívül lehetőség van havi, vagy akár éves bérletet is venni a WienMobile nevű applikációban, és ezen e-bérletet a feltüntetett igazolványunkkal felmutatni egy-egy ellenőrzés során. Az alkalmazában megvásárolt e-jegyekre többnyire kedvezőbben juthatunk hozzá, mintha ugyanazt autómatából vennénk meg.
Annyi viszont biztos, hogy az alkalmazásban történő (utólagos) jegyvásárlás sem ad módot arra, hogy egy esetleges ellenőrzés előtt megpróbáljunk még jegyet venni rajta az ellenőr érkezéséig, abban ugyanis pontosan látszik a vásárlás időpontja. És bár néhány éves Bécsben tartózkodásom alatt nem találkoztam ötnél több ellenőrrel tömegközlekedés során, a 103 eurós büntetés miatt nem érdemes császárvárosban sem bliccelni. 

Bérlet a WienMobil alkalmazásban
forrás: Google Play

Nem újdonság nálunk sem

Ehhez hasonló rendszer egyébként applikációs formában fél éve már nálunk is él: az alkalmazásban történő jegyvásárlás a MÁV járatain is használható az utazóközönség számára. Itt a nyári tesztidőszakot követő élesítéssel az úgynevezett Vonatinfó alkalmazásban - ami egyúttal menetrendként illetve valós idejű járatkövetőként is szolgál - lehetőség van belföldi vonatjegyünket néhány másodperc alatt bankkártyával (a "rendes" jegynél szintén kedvezőbb áron) megvásárolni, majd az ellenőrnek a QR-kóddal ellátott e-jegyünket szintén ezen applikáción keresztül felmutatni. Bérletvásárlásra azonban a MÁV-nál még nincs lehetőség alkalmazáson keresztül. 
Kérdés, hogy a BKK-nál mikor tudunk mobillal jegyet és bérletet váltani - még ha a FUTÁR nevű utazástervező és járatkövető szolgálatásuktól teljesen független megoldás lenne ez.