Mobilinternet csomagok újrahangolva

Ahogy internetezési szokásaink, úgy a mobilnet-ajánlatok is rengeteget változtak az elmúlt pár évben. A szolgáltatók egyre szélesebb mobilinternet-palettája azt mutatja, hogy azon kívül, hogy évről.évre egyre nagyobb adatforgalmat tartalamzó csomagokkal kecsegtetnek, próbálnak többet nyújtani az "S-től XL-ig" terjedő csomagokon túl is az előfizetőknek.

samuel-zeller-249345-unsplash_1.jpg

Az okostelefonok rohamos elterjedésével és ezzel együtt párhuzamosan növekedő információ-éhségünkkel - (hacsak nem vagyunk olyan szerencsések, hogy állandóan Wi-Fi közelben lehetünk - napjainkra szinte elengedhetetlenné vált, hogy okostelefonunkon rendelkezzünk akár csak egy minimális internetelérést nyújtó mobilinternet-díjcsomaggal.
Tekintettel arra, hogy a szolgáltatók - mellesleg egyre alacsonyabb percdíjakat kínáló - feltőtőkártyás konstrukciói mobilnettel kiegészítve bizonyos esetekben kedvezőbb alternatívák lehetnek a havi díjas testvéreknél, az összeállításba a "számlás" csomagok mellett ezek nagyobb arányban kerültek bele.

A belassítás már a múlté

Ki ne emlékezne a régi, tapasztalt mobilnetezők közül az adatforgalom felhasználását követő sebesség-lekorlátozásra, amivel sokszorosára nőtt egy-egy oldal betöltése a fordulónap végéig, a videók nézését meg végképp elfelejtehettük. Nos, ez mára szinte teljesen eltűnt - és meglehet, a 32 kbit/s sebesség a mai okostelefonokon már tényleg talán csak a szinkronizációra elég, az aktuálisan megrendelhető mobilnet csomagok közül egyedül a Telekom blue mobile néven futó virtuális mobilszolgáltatása esetében találkozhatunk már ezzel. A többieknél jöttek a külön pénzért rendelhető bővítő opciók. 

Csomagok egyéniségekre szabva

Mindegy, hogy már van-e mobilnetünk, vagy még csak tervezzük, érdemes lehet elgondolkozni rajta, mire használnánk/használjuk. A csomagban foglalt adatmennyiség mellett érdemes azt is átgondolnunk, mennyit, milyen gyakran (mikor) és mire használnánk a mobilnetet. Ehhez szeretnénk a jelenleg elérhteő ajánlatok közül pár példát hozni netezési szokások alapján. Az árak minden esetben az új előfizetőkre vonatkozó, hűségidő vállalásával elérhető árak.

keveset netezőknek a havonta rendszeresen kevés netet (<500 MB) fogyasztóknak a legkedvezőbb opciót a már fent említett feltöltőkártyás blue mobile blue net csomagja kínálja, mely 300 MB-ot nyújt havi 400 Ft-ért.

korlátlanul netezőknek a 3 nagy szolgáltató közül a legkedvezőbb - mindenre kiterjedő - korlátlan mobilnet opciót egyértelműen a Telenor kínálja: 5520 Ft-ért a korlátlan mobilnet mellé 50 lebeszélhető percet is kapunk havi díjas előfizetésünk mellé.

rendszertelenül netezőknek azok számára, akiknél teljesen változó, hogy egy adott hónapon belül mennyi adatforgalmat használnak, és egy-egy "forgalmasabb" hónap miatt nem szeretnének feleslegesen magasabb csomagért fizetni, mint amire szükség lenne, kitűnő választás lehet a Telekom Maraton csomagja, ami feltöltőkártyásoknak érhető el és addig használható, amig az adott forgalom leforgalmazásra nem került. Több opció is létezik, minél nagyobb, annál kedvezőbb 1 MB: a legnagyobb csomaggal (0,87 Ft/MB) 3559 Ft-ért kapunk 4 GB-ot.

25 éven aluliaknak a fiatal korosztály képviselői a Telekomnál és a Vodafone-nál részesülhetnek plusz netben havi díjas előfizetés esetén, a rendes csomag árában. Míg a Telekom +2 GB-ot, a Vodafone korlátlan zene és navigációs opciót ad.