Tévézz, filmezz otthoni előfizetéseddel külföldön (is)!

wild-865296_1280.jpgÁprilisban tovább bővült az EU-ban hazai feltételekkel igénybe vehető szolgáltatások köre. A tavalyi EU-roaming eltörlése után mostantól már otthoni online tévé- illetve filmes előfizetéseinket is magunkkal vihetjük egy-egy külföldi utazásunk alkalmával, mindezt plusz költségek nélkül.

Az Európai Parlament és Tanács rendelete alapján, 2018 áprilisától minden lakóhelyén online tartalomra előfizető személy, aki ideiglenesen az EU valamely tagállamában tartózkodik, ugyanúgy igénybe veheti az előfizetett online tartalomszolgáltatást, mintha azt a lakóhelye szerinti tagállamban tenné.

De mit is jelent ez pontosan?
Olyan online igénybe vehető (on demand) szolgáltatások, mint a hazai legismertebb televíziós (HorizonGo, TVGO, MyTV, stb.), valamint filmes stream-előfizetések (pl. Netflix) külföldön is - nagy részben - korlátozások nélkül használhatók, de plusz költséget semmiképp nem számolhatnak fel nekünk a használatukért a szolgáltatók.
Fontos azonban tudni, hogy csakúgy mint az EU-roaming esetében, itt is csak azokra vonatkozik akik ideiglenesen tartózkodnak a 28 EU-tagállam valamelyikében. A Telekom TVGO-jánál ez az ideiglenes tartózkodás 60 napot jelöl, tehát 60 naponta legalább egyszer használnunk kell Magyarországon a szolgáltatást, hogy a jövőben is ezen kategóriába tartozzunk. 
További fontos tudnivaló, hogy a szolgáltatások igénybe vételéhez külföldön is lesz szükségünk valamely internet kapcsolatra, ezért ha nem rendelkezünk az adott heylen Wi-Fi-vel, érdemes utánanézni mobilinternetünk roaming-feltételeinek.

Letesztelve
Két nagy hazai szolgálatató egy-egy alapcsomagját (Telekom TVGO Alap és Telenor MyTV start) próbáltam ki Bécsben (osztrák IP-címről). A tesztelés során mindkét szolgáltatás valamennyi csomagjában lévő csatorna műsora akadály nélkül elindult, működött mind laptopon, mind okostelefonról. Nem érkezett semmiféle figyelmeztetés, hogy Magyarország területén kívülről nem érhető el a szolgáltatás, még a különböző jogdíjak miatt különösen "kényes" sportcsatornák esetében sem. Itt jegyeznénk meg, hogy egyes műsorok külön korlátozásra kerülhetnek, amennyiben az adott országban annak közvetítése nem lehetésges. Ilyennel azonban a teszt során nem találkoztam. 

A jövőben tehát nem okozhat gondot, ha éppen nyaralásunk alatt játszik kedvenc csapatunk, és a szálloda tévéjének kínálatában nem található meg az adott sportcsatorna, vagy éppen a munkánk miatt sokat kell egyik országból a másikba ingázni, a hosszú utazás alatt bátran nézhetünk filmeket is - pont mintha otthon lennénk.