Kire? Mivel? Hol? - Alkalmazások segítenek a vasárnapi választások előtt

szavazas.pngAz elmúlt hetekben több - kifejezetten az idei országgyűlési választásokra létrehozott - alkalmazás jelent meg az alkalmazásboltokban. Céljuk a szavazás ösztönzése mellett megkönnyíteni a választópolgárok dolgát az urnához járulás előtt. 

 

 

Kire szavazzak?

A SzavazApp android és iOS rendszerre egyaránt letölthető, nagy segítség lehet azoknak akik még nem döntötték el, hogy kire szavazzanak országos listán az induló pártok közül. Az alkalmazásban 25, különböző témában (egészségügy, oktatás, bevándorlás, gazdaság) feltett állítás alapján kell eldöntenünk, mennyire értünk azzal egyet, továbbá meghatározni, fontosnak tartjuk-e az adott kérdést - így súlyozva válaszunkat a még pontosabb eredmény érdekében.
A néhány perc alatt kitölthető kérdéssor végén az app - a pártok programjai alapján - pontozással, egy sorrendet létre hozva határozza meg, mely pártok állnak hozzánk legközelebb, válaszaink alapján kire érdemes tennünk az x-et vasárnap.

Hogy jutok el a külképviseletre?

A március végén az egyik induló párt, a Momentum által - nem csak saját szavazóinak - létrehozott MomenTour (Android/iOS) telekocsi alkalmazás kifejezetten a magyar lakcímmel rendelkező, de külföldön, külképviseleten szavazókat hozza össze, egyúttal megkönnyíti a kapcsolatfelvételt az egy irányba tartókkal. Az alkalmazás gyakorlatilag úgy működik, mint bármely más nagyobb telekocsi szolgáltatás, egy különbséggel: itt mind a sofőrök, mind az utasok célja gyorsan, a lehető leggazdaságosabban eljutni a legközelebbi külképviseletre szavazni vasárnap. 
A gyors regisztrációt követően rögtön megadhatjuk a kiindulási pontot. Az app rögtön kilistázza a még szabad helyeket/sofőrrel nem rendelkező utasokat, és máris indulhat az út megszervezése sofőrként vagy utasként!