Drónok kezdőknek - kezdjünk el drónozni!

Egyre többen kapnak kedvet a drónozáshoz, egyesek egyfajta távirányítható játékként tekintenek rá, mások viszont profi videófelvételek készítésére alkalmazzák.drone-1816506_1920.jpg
Utóbbiak (már) biztosan nem az alsóbb árkategóriájúakat fogják az üzletek polcain keresni, akik viszont épp csak kipróbálnák, hogy mire is képesek ezekkel a repülő eszközökkel a kertben vagy a szobában, tizen-ezer forintból már egész jól irányítható, szép - akár HD - felvételek készítésére alkalmas járműveket is találnak.
Én kb. másfél éve jutottam hozzá az első (és eddig egyetlen) ezen kategóriába sorolható drónomhoz. Kipróbálás után eltelt jónéhány hónap, mire mostanság újra a kezembe került és újra elkezdtem foglalkozni vele. Az újrakezdésről egy későbbi videós bejegyzésben számolok be.
A kezdő drónok esetében lényegében egy kamerával ellátott quadrokoptert kell elképzelni, ami egy micro SD-kártyára menti el a felvételeket, a mellékelt távirányítóval pedig fel-le, jobra-balra, előre-hátra irányíthatjuk, a gombokkal pedig szükség esetén finomhangolható a replülése. Szükség esetén, ugyanis ezek giroszkóppal vannak ellátva, ami stabilizálja a repülésüket.
Irányításukat nem különösebben nehéz elsajátítani, de alapvetően a legtöbb használatát 14 éve aluliaknak nem ajánlják a gyártók, annak ellenére, hogy ezek még inkább a játékkategriába sorolandók. Tűéles panorámaképeket ne várjunk el tőlük, szürkületben főleg ne.

Fontos továbbá megjegyezni, hogy ezen drónok méretüknél (és súlyuknál) fogva csak szélcsendes, száraz időben reptethetők. Ellenkező esetben ugyanis könnyen irányíthatatlanná válnak.

Összefoglalva tehát a kezdő drónok tökéletesen alkalmasak arra, hogy kipróbáljuk, akarunk-e a jövőben komolyabban foglalkozni légifelvételek készítésével, de ezen túl nagyobb elvárásaink ne legyenek velük kapcsolatban. Elsősorban a reptetést lehet velük megtanulni, esetleg egy-két felvétel-technikát. Hogy ez megér-e 10-20 ezer forintot, azt már a saját pénztárcánk dönti el. Olyan lényeges különbség ezen az árkategórián belül nincs a drónok között.