Korlátlan mobilnetet otthonra a vezetékes helyett?

Néhány éve már két hazai mobilszolgáltatónál is elérhetők a vezetékes szélessávú netet leváltani szándékozó otthoni mobilnetes alternatívák. De valóban helyettesíthetik ezek a kábelen érkező netünket?

Megérkezve otthonra valahogy mindenkinek természetessé válik, hogy annyit netezik a saját szélessávú hálózatán, annyi képet, videót, zenét tölt le amennyit csak akar. És eszünkbe se jut figyelni arra, hogy mennyit forgalmaztunk már el, hiszen tudjuk, hogy az nem lesz belassítva. Ez a mobilinternetezésre aligha volt igaz nálunk, bár nemrég az egyik szolgáltató már elindított egy korlátlan mobilnettel ellátott hangalapú tarifacsomagot. Mobilra, "egyéni normál használatra".computer-2137265_1920.jpg
A még mindig újdonságnak számító otthonra szánt mobilnethez a szolgáltatók egy saját routert biztosítanak, melyhez több eszköz és a család minden tagja kapcsoldóhat Wi-Fi-n keresztül - pont mintha a vezetékes modemünkhöz/routerünkhöz csatlakoznánk okoseszkzeinkkel, számítógépünkkel. Jól jön ez azoknak, akik gyors netre vágynak, de lakóhelyükön nem áll rendelkezésre más (gyors) csak a mobilos megoldás, vagy éppen nem egy helyen töltik mindennapjaikat. 
Egy a hetekben az OpenSignal által közölt felmérés szerint Magyarország rendelkezik a világ 3. legjobb 4G hálózatával, azonban van amiben a osztrák szomszédaink mégis előrébb járnak. Ez pedig a korlátlanság. 
Igen, Ausztriában az otthoni mobilnetes csomagok korlátlan nettel járnak, bátran vihetjük magunkkal a modemet bárhová az országban, az előfizetett sebességgel annyit netezünk, amennyit csak szeretnénk. Árban nem sokban különböznek a hazaiakétól (és a vezetékesétől sem), ellenben nem is kell tartanunk attól, hogy 50-100 GB után jelentősen lekorlátozzák előfizetésünk sebességét. 
Nagyobb családi házak esetében gyakori, hogy egy router már nem elég, távolabb már nem az igazi a sebesség, a térerő. A mobil modemes megoldással ez is orvosolható, hiszen egyszerűen magunkkal vihető. Nem csak a ház, hanem az ország (illetve már az egész EU) bármely pontjára.
Lehet, hogy azért van még nekünk ilyen szupergyors 4G-hálózatunk, mert a magyar szolgáltatók ennyire vigyáznak rá, és nem engedik, hogy végtelen filmletöltésekre használjuk azt? Vagy csak nem kapcsoltak időben? 
Meglehet, viszont mindenképpen nagy előrelépést jelente - mellyel nem csak a korántsem biztonságos Wi-Fi-vadászatot kerülhetnénk el, hanem még korlátlanabbá tenné az életünket.