Viszlát, roaming! Helló, nyár!

A (magyar) iskolai nyári szünet kezetével egy időben az egész EU-ban megszűntek a roaming hívások, sms-ek és adatforgalommal járó többletköltségek. Leegyszerűsítve ez azt jelentené, hogy minden más uniós országban úgy mobilozhatunk, mintha itthon lennénk.

iphone-2203712_1280.jpg

De a dolog - a visszaélések elkerülése érdekében - sajnos nem ennyire egyszerű. Mert egy rövidebb (akár 4 hónapos folyamatos) kint tartózkodás esetén simán élvezhetjük a roamingmentességet, de ha hosszabb időt vagyunk kint (mondjuk egy egyetemi tanulmány vagy külföldi munkavállalás céljával), akkor elesünk a "méltányos használat"-tól, és hiába járunk haza pl. hétvégente, sajnos ha többet használjuk magyar kártyánkkal a külföldi hálózatot, fizethetjük a roaminggal járó többletköltséget. Tehát pont azok esnek el az EU-n belüli roaming-mentességtől, akik az EU adta lehetőséget kihasználva élnek a jogukkal, és szabadon dolgoznak, tanulnak, élnek egy másik tagállamban. Nekik tehát továbbra is marad a 2. SIM-kártya vagy a 4. hónaptól ismét a roamingolás.

Emellett még van jó pár kivétel, amik miatt lemondhatunk a hazai tarifáinkról, adatforgalmunk felhasználásáról, melyet mindhárom nagy szolgáltató csomagjaira bontva is részletez, amit érdemes átnézni mielőtt külföldre mennénk, nehogy kellemetlen meglepetéseket okozzon a nyaralás után kézbesített telefonszámla.